Sunday, October 23, 2011

Shahadatul Haq 'Saya'.

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum...


Post kali ni, SH Saya. Saya tu bukan bererti Anim punya. Tapi hanya dari pendapat Anim, skaligus ni adalah feedback untuk pemateri SH kali ni.

Tanggungjawab yang sangat menuntut kita untuk terus berkongsi dengan orang lain, kemanisan iman yang kita dah rasai. Tak adil la kalo kita dapat, tapi orang lain tak dapat. Ha, tu la sebab nya SH ni cakap wajib untuk kita gtau kat orang lain. 

Berat! Sangat berat! Tapi berat macam mana pun, kalo kita buat dengan bersungguh-sungguh n ikhlas macam Rasulullah SAW n sahabat2 buat, Syurga Allah itu menanti kita. Ingat!

Dakwah SH ini mengajak mereka yang lain juga merasakan ada tanggungjawab besar yang sebenarnya harus kita pikul untuk mendapatkan Ustaziyatul Alam itu. Kalo kita tak buat, bermaksud, kita menempah akibat buruk dan kita akan rugi lah, kat dunia n konfem kat akhirat gak.

Tanggungjawab ni takkan tertunai dengan hanya solat, zakat, puasa, pergi haji, n perkahwinan, pusaka n lain2 tu tanpa berpeluh setitik pun. Eh, tak! Tu bukan tuntutan yang SH nak.

Hak syahadah ni perlu kita laksanakan dengan cara kita menyampaikan kalimah hak ini ke seluruh bangsa manusia, dengan amal soleh, akhlak terpuji, n pemerintahan yang adil. 

"Dan demikianlah (sebagaimana Kami telah memimpin kamu ke jalan yang lurus), Kami jadikan kamu (wahai umat Muhammad) satu umat pilihan lagi adil, supaya kamu layak menjadi orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah) dan Rasulullah (Muhammad) pula akan menjadi orang yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu."
(Al-Baqarah : 143)

Kita perlu menjelaskan kepada semua orang tentang kebenaran n sekaligus kita bimbing mereka untuk menghubungkan mereka ke arah hasanah dunia n hasanah akhirat yang benar.

Kalo kita tak sampaikan, kita akan dituntut oleh orang2 yang nakkan 'itu' tapi kita tak sampaikan. Allah Maha Adil, takkan menghukum mereka2 yang tak tau tu. Malah kita yang tau ni akan ditanyakan. Nak ke? Kalo tak nak, jum laksanakan tuntutan SH ni sama2.

Jangan pernah kenal dengan kata penat lelah. Tengok la Rasulullah n Sahabat, bersungguh2 sehingga Islam sangat gemilang waktu tu. Hebat! Tugas mereka dah selesai, sekarang kita pulak yang bawak tugas tu.

Kalo kita laksanakan tugas shahadah ni dengan sungguh2, kita akan terima ganjaran dari Allah (Insya Allah...), tak kira kita punya dakwah tu diterima or tidak. 

Kata Abu Al-A'la Al-Maududiyy :
Kami menyeru mereka agar;
  • menjadikan Islam sebagai agama dalam realiti hidup mereka
  • mereka berpegang dengan Islam baik secara individu atau kolektif
  • mereka mempraktikkan segala kebaikan Islam
  • membentuk hidup mereka dalam konteks individu mahupun masyarakat dengan kebaikan Islam
  • mereka melaksanakan segala rukun Islam dan menyokong segala teras Islam
  • mereka menyemai nilai mulia dan keberkatan Islam di dalam keluarga mereka, saudara2 mereka, masyarkat mereka, sekolah mereka
  • mereka mencorak urusniaga dan segala urusan ekonomi mereka menurut Islam
Wallahu'alam..
Salam

-anim-